Proiectul Pro Africa – guest post Sorin Cigher

Sursă: http://ionutamateesei.com/2011/05/31/proiectul-proafrica-guest-post-sori...

O experienta care iti poate misca si imbogati inima ! Proiectul ProAfrica

Am avut oportunitatea in aceasta iarna – februarie – martie 2011, sa vizitez Africa impreuna cu Adrian Georgiov. Aceasta vizita de 2 saptamani mi-a miscat si schimbat inima. Am fost in Kenya si Tanzania, aceste doua tari mi-au adus o noua viziune asupra lucrarii, a vietii in general si asupra Cuvintelor Domnului Isus: Am fost sarac, bolnav, in temnita… si ati facut…M-ati vizitat, ati fost sensibili… Am inteles ca adevaratul crestinism este cel practic si nu cel vorbit.

Cand am ajuns in Africa m-a cuprins un sentiment de mila, am avut impresia ca sunt intr-o lume parasita, abandonata de toti, si parca fara glas cu totii strigau: Avem nevoie de ajutor! Face-ti ceva pentru noi!

Acest sentiment l-am avut in calatoria de peste 3.000 km, vizitand: scoli, sate, jugle, orase, familii, cocioabe din tabla ondulata, case din pamant cu trestie, orfelinate, gradinite, copiii orfani etc… Oricine ajunge in Africa (nu ca turist) poate declara ca exista un contrast foarte mare, este lumea paradoxurilor: Unii sunt bogati (dar putini) iar majoritatea sunt foarte, foarte saraci, traind si muncind doar pentru mancare si aceea foarte putina. Vezi casa moderna iar la cativa metri coliba din pamant sau din tabla. Mentionez ca noi am vizitat lumea saraca, ce predomina in Africa, si nu oamenii bogati!

Proiectul Pro Africa – infiintat si coordonat de mai bine de 3 ani de zile, de catre Adrian Georgiov, a atins multe inimi din Romania si nu numai, si ajuta mii de copii din Kenya, respectiv Tanzania. Copiii sunt sustinuti prin acest proiect in mai multe feluri:

- varianta de ,,adoptie,, – este o adoptie virtuala – cu 75 de RON pe luna, familia din Romania ajuta un copil la: scolarizare, uniforma, hrana zilnica, haine, chirie etc, adica, tot ce are nevoie un copil sa traiasca intr-o luna de zile

- varianta cu 40 de RON pe luna – este suma de care are nevoie un copil pentru a avea mancare in fiecare zi

- variana cu 6 RON pe luna – un copil are sansa supravietuirii. I se da de mancare in fiecare saptamana- aceasta fiind singura hrana consistenta pe saptamana.

- Varianta cu capre – cu 50 de dolari – putem ajuta o familie cumparandu-I o capra, acest lucru inseamna mult pentru o familie, I se asigura hrana intregii familii.

- Varianta cu pui – un pui costa 10 dolari – deci, putem ajuta familiile cumparand astfel, pui pentru a avea, oua si carne.

Aceste variante de sponsorizare sunt in derulare de mai bine de trei ani de zile. Foarte multi sunt implicati, cu bani putini se pot face lucrari mari intr-o tara unde venitul pe cap de locuitor este de sub un dolar pe zi. Un muncitor care lucreaza in constructii de dimineata pana seara are un venit de aproximativ 2.5 dolari pe zi (aceasta in Kenya). In Tanzania este si mai rau, castigul este de 1.5 dolari pe zi – in conditiile in care cineva are de lucru, cei mai multi nu au nici macar acest venit. O paine costa mai mult de un dolar. Asadar, painea este un lux pentru cei din Africa. Noi avem mai mult decat ne trebuie, avem peste masura, in acelasi timp, milioane de oameni mor din cauza foametei. Domnul, intr-o vreme ca aceasta ne-a chemat sa lasam vorba si sa facem ceva pentru ei. Intotdeauna, oamenii care au inteles mesajul Domnului Isus au facut ceva pentru cei in nevoi. Domnul spunea: pe saraci ii aveti intotdeauna cu voi… deci, ei sunt langa noi. Ce vom face pentru ei? Este raspunsul pe care fiecare dintre noi il putem da!

 

Cei interesati de aceasta lucrare in detaliu puteti lua legatura cu fr. Adrian Giorgiov de la ITM din Oradea, adriang777@gmail.com, sau cu Cigher Sorin din Abrud email: baptisem@yahoo.com, presedintele Asociatiei Crestine Speranta pentru Apuseni, in parteneriat ITM din Oradea.

Domnul sa va binecuvanteze pe toti cei cu inima sensibila la nevoile acute ale copiilor infometati din Africa! Multumim pentru interes si dorim ca doar in echipa sa ajutam din putinul nostru pe cei in nevoi.

Cigher Sorin, pastor Biserica Baptista Harul din Abrud